Get Adobe Flash player

Led assimilatie belichting aardbeiteelt in bedrijf!

Onlangs hebben we onze eerste led assimilatie belichting voor de aardbeiteelt aangesloten bij de firma Hereijgers.

In samenwerking met leveranciers Vezalux en Luminaid

De resultaten zijn tot op heden zoals gewenst!

 

http://www.groentennieuws.nl/artikel/168153/Nieuwe-speler-in-LED-belichting-aardbeien

kwekerij Hereijgers aan de slag met LED-belichting

Nieuwe speler in LED-belichting aardbeien

In de zomer kun je er in de regio Zundert niet omheen: aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien. Dit jaar is het product echter in februari al te proeven. Kwekerij Hereijgers heeft sinds november LED-lampen boven de planten hangen. In samenwerking met de Brabantse ondernemers Vezalux en Luminaid is een innovatief LED-systeem ontwikkeld, geschikt voor grootschalige toepassing.
Het project is opgestart naar aanleiding van de reeds toegepaste LED stuurlicht lampen van het merk Civilight, die het Brabantse bedrijf Vezalux al eerder importeerde. “Deze lampen kwamen bij Proefcentrum Hoogstraten als beste uit de bus en worden inmiddels al op grote schaal wereldwijd toegepast. Op verzoek van de teler is de mogelijkheid voor een van led voorziene assimilatie-verlichting door ons onderzocht”,aldus Barry. “In februari 2017 is een proefopstelling gemaakt met led strips van Civilight. Deze zijn verwerkt in een super slank, waterdicht en slagvast armatuur van Luminaid uit Roosendaal. De proef was veelbelovend en na een half jaar verder ontwikkelen, meten en testen is uiteindelijk voor een lichtspectrum gekozen wat 170 micromol PAR-licht op het bladerdek geeft.”
Proeven
Tot op heden zijn er enkel kleinschalige proeven gedaan bij o.a. proefcentra en universiteiten met led assimilatie verlichting. De proeven wezen uit dat door effectief te belichten met het juiste lichtrecept in combinatie met de goede temperatuur en voeding, er ook in het Nederlandse klimaat mogelijkheden zijn om in de winter aardbeien te telen van hoge kwaliteit en goede smaak.
Luminaid heeft haar standaard Industriële LED lijn verlichting, Datalux, gebruikt om een nieuw product Floralux te ontwikkelen voor de aardbeien markt. “Dit armatuur is uitermate geschikt voor deze markt daar het de voordelen heeft van slagvast en stof-water dichtheid. Het lichtspectrum is volledig aangepast voor assimilatie processen in het aardbeiengewas”, vertelt Barry Joosen van Vezalux.
Chris Boomaars en Rob Verstraaten, vertellen op de Aardbeiendag over hun mooie project bij aardbeienteler Hereijgers
 
Ophijsbaar
Deze armaturen zijn ontwikkeld en geproduceerd door Luminaid uit Roosendaal. De installatie van de led lijnverlichting en sturing is aangelegd door Stan van Eekelen BV uit Zundert. “Zij hebben tevens een in hoogte verstelbare ophanging ontwikkeld waardoor het licht met de groei van de plant steeds vanaf de optimale hoogte de planten belicht. In februari 2018 zullen de eerste oogstresultaten bekend zijn, maar tot op heden gaat de groei van de planten gestaag door volgens verwachting.”
Op woensdag 10 januari werd de installatie gepresenteerd aan de wereld op de Aardbeiendag van de ZLTO en haar partners in de Brabanthallen. Meer info: www.aardbeidag.nl

 

Publicatiedatum: 12-1-2018

 

 

 
20171223_133642

Contact

Stan van Eekelen BV
Voorste schaapsdijk 1
4882 NA Zundert
T 0031(0)765976539
info@stanvaneekelen.nl
Bij storing indien niet bereikbaar: 0031(0)653213360

Nieuws
  • LED lampen voor strekking t.b.v. de aardbeiteelt

    Beste klant,   Graag informeren wij u over de levering van LED lampen voor de strekking ten behoeve van de aardbeiteelt.   Inmiddels zijn de eerste orders voor het leveren van LED lampen voor komende belichtingsperiode weer de deur uit, daarmee wordt de voorraad voor levering dit seizoen ook weer beperkter. Indien u nog overweegt […] Lees Meer »
Openingstijden afhaalmagazijn

Ma 8u-12u & 13u-17u

Di   8u-12u & 13u-17u

Wo 8u-12u & 13u-17u

Do  8u-12u & 13u-17u

Vr   8u-12u & 13u-17u

Za   8u-12u